Stoupá návštěvnost jihlavských florbalistek, může se pochlubit nejvyšší návštěvností v extralize.V hokeji naopak poklesla.

08.06.2012 18:12

 

 

 

Basket či florbal?Který sport táhne v krajské metropoli?
 

 

Sezona amatérských halových sportů dospěla ke svému konci. Jihlavské listy zajímalo, jak velké divácké podpoře se těšily týmy z krajského města působící v nejvyšších republikových soutěžích.



Tak například extraligové florbalistky se na vlastní oči přesvědčily o tom, že sport s dírkovaným balonkem přitahuje stále větší a větší pozornost diváků. Právě Jihlavanky totiž byly nejnavštěvovanějším týmem základní části soutěže.



Nováčka extraligy žen přišlo v domácích utkáních podpořit celkem 1.105 fanoušků, což v průměru činí téměř 101 příznivců na jeden zápas. 131 diváků na listopadovém utkání Jihlava – Vítkovice navíc znamenalo nejvyšší návštěvu sezony. Tato čísla mohl hráčkám z krajského města Vysočiny závidět mimo jiné i mistrovský Herbadent Praha, v posledních pěti letech neomezený vládce českého ženského florbalu.



„Potvrdilo se, že máme nejlepší fanoušky v extralize. Tolik diváků mnohdy nechodí ani na zápasy nejvyšší florbalové soutěže mužů,“ řekl spokojený prezident klubu Michal Peterka.



Na druhé straně pomyslné barikády naopak stojí prvoligoví kuželkáři PSJ, kteří mají o návštěvníky nouzi. Jihlavané často doplácejí na “nudnost“ svého sportu. Jejich domácí vystoupení v letošním ročníku průměrně navštívily dvě desítky diváků. Někdy ani to ne. „Kuželky nejsou divácky ani mediálně příliš atraktivní. V tomto směru těžko můžeme konkurovat jiným sportovním odvětvím,“ konstatuje dlouhodobě trenér Robin Parkan.



Opačná situace panuje o poschodí výše. Stejně jako kuželkáři hrají svá utkání v budově nad bazénem E. Rošického také extraligoví basketbalisté Krajského centra talentované mládeže BC Vysočina, konkrétně mládežnické celky U15 a U19. Na nepřízeň fanoušků si stěžovat rozhodně nemohou.



„Přesné počty neevidujeme, ale zápasům vždy přihlíží téměř zaplněná hala,“ podotkl organizační pracovník Martin Háj. Vzhledem ke kapacitě hlediště lze hovořit o účasti 150–200 příznivců.



Podstatně hůře na tom byli s podporou diváků v základní části hokejoví junioři a dorostenci Dukly, jejichž extraligové boje v průměru navštívilo 83, respektive 63 fanoušků. Jejich zájem začal růst až s příchodem play off.
Profesionální A-tým Dukly nelze s výše zmíněnými amatérskými kluby příliš srovnávat, za zmínku však stojí úbytek jeho příznivců. Zatímco loni zavítalo na Horácký zimní stadion 2.255 diváků v základní části, respektive 2.355 v nadstavbě, letos během 26 domácích kol klesl tento údaj na číslo 1.696.



Rozdíl pravděpodobně způsobila současná ekonomická situace a dále uzavření části jedné z tribun související s výstavbou vedlejší haly.

 

 

 

zdroj: jihlavské listy

Zpět

Vyhledávání