Shrnutí sezony 2011-2012

08.04.2012 13:07

Jsou dva dny po Dni Legend, žádné utkání již v sezoně 2011/2012 na Horáckém zimním stadionu neuvidíme a tak je třeba shrnout právě skončenou sezonu.

Jaká vůbec byla první sezona „po Oldovi“? Před sezonou se hlavám fanoušků honilo mnoho otázek:

  • kdo bude novou brankářskou jedničkou po Milanu Řehořovi?
  • jak se předvedou nové posily v červenožlutém dresu?
  • začne konečně stavba nové tréninkové haly, tzv. „zimáčku“
  • a hlavně – kdo nahradí Oldu Bakuse, našeho dlouholetého kapitána a vůdce?

            Začneme u té nejdůležitější otázky. Hned po loňském, rozlučkovém utkání Oldy, si kde kdo říkal, že Baky je nenahraditelný. Jak v kabině, tak na ledě. Tato sezona tuto domněnku částečně vyvrátila. Rozhodně byly chvíle, kdy si kde kdo vzpomněl na Oldovo umění rozhodovat zápasy, dát geniální nahrávku volnému spoluhráči nebo když měl Olda na sobě dva hráče a stejně se mu podařilo udržet puk. Z tohoto hlediska se Oldu nahradit nepodařilo. Vlastně po celou sezonu se hledal vhodný centr do první lajny, ať už to byl Radek Hubáček, Petr Domin, Adam Zeman nebo na závěr sezony Martin Filip, který obstál asi nejlépe. Co se týče „kapitánství“, zde obstál na velkou jedničku Tomáš Ficenc! Ten si za tuto sezonu zaslouží neuvěřitelné uznání a musel umlčet všechny své kritiky – kterých po loňské sezoně nebylo zrovna málo. Fíca je kapitán na svém místě a nám fanouškům nezbývá než doufat, že i v nové sezoně bude znít z kotle: Kdo je nejlepší? Dukla! Čí je Dukla? Naše! A kdo jí vede? Tooooomáááš Ficenc!! !!!!

            Co se týče nových posil, tak je třeba říct, že majstrštyk Bedřicha Ščerbana bylo angažování Michala Jeslínka. Jesla přišel do Jihlavy, kde v minulosti již působil, výměnou za Milana Řehoře, který po několika letech v dresu Dukly potřeboval změnu a Chomutov asi ještě poslal na účet Dukly nějakou tu korunu k dobru. Výsledek? Milan Řehoř sice nyní hájí branku Chomutova ve finále proti Ústí, ale musí se prát s tvrdou konkurencí a občas si zachytal i na farmě Chomutova v Kadani. A Jesla? Třetí místi v kanadském bodování Dukly, 30 branek za sezonu a miláček fanoušků, to myslím hovoří za vše. Ve velmi dobrém světle se uvedl i Radek Hubáček. Pokud se Hubas v další sezoně ještě o krůček zlepší, dovedu si jej představit jako centra první lajny. Tito dva hráči mě jako posily zaujaly asi nejvíce. Nejen já, ale i řada dalších fanoušků čekala více od Petra Domina. Petr měl velmi dobrý úvod, bohužel postupem času se vytrácel a je jen otázkou, zda nebyl nasazován pouze kvůli tomu, že se mu nedařilo. Pokud v Dukle zůstane – a za sebe bych byl rád, kdyby zůstal – je třeba ukázat více. Jak zhodnotit Krisse Grundmanise? Asi opačně než Petra Domina. Ze začátku sezony se mnoha fanouškům vůbec nelíbil, ale postupně si zvykl na zdejší kulturu, prostředí a začal se učit česky. Když k tomu připočteme to, že se nebojí shodit rukavice a někomu nařezat, je třeba hodnotit ho spíše pozitivně. Adam Mikšovský a Tomáš Karpov – Adam mne ničím zvlášť nezaujal a nemám k němu co napsat. Tomáš Karpov měl smůlu na zranění. V přípravných zápasech se ukazoval velmi dobře a nebýt zranění, asi by byl stále v kádru Dukly. Nevěřím, že to byly zrovna výkonnostní důvody, kvůli kterým musel odejít. Když se hráč na začátku sezony zraní a vypadne ze zápasového rytmu, nějaký čas trvá, než se do něj zase dostane. Podle mne se spíše stal obětním beránkem za špatné výkony Dukly na přelomu roku. Na druhou stranu, pokud se potvrdí, že si Sparta do své nové, Litoměřické farmy stáhne pár svých mladých kluků z první ligy, asi bychom o Tomáše přišli tak jako tak, stejně jako asi přijdeme o Filipa Novotného.

            A tímto se dostávám k otázce golmanů. Filip NovotnýDominik Halmoši. Spolu s Daviden Rittichem nová brankářská dvojice. Ani jeden z nich nezklamal, právě naopak. Petr Vlk říkal, že ze začátku bude brankáře střídat, což také dělal. V průběhu sezony a hlavně na jejím konci dostával více času v brankovišti Filip Novotný, který zejména v play-off chytl vynikající formu a útočníci Ústí v semifinálových bitvách často jen nevěřícně kroutili hlavami, jak to golman Dukly mohl vůbec chytit. Ani Filip ani Adam však nepatří Dukle. Je více než pravděpodobné, že Filip se vrátí zpátky na Spartu a pokud si nevybojuje místo v A týmu, bude poslán na farmu do Litoměřic, což vlastně naznačil sám GM Sparty, Petr Bříza. Bylo by fajn, kdyby se nám podařilo udržet aspoň Adama Halmošiho a snad se to podaří. S Plzní máme dobré vztahy a snad nebude problém se dohodnout na jeho dalším působení v Dukle. Otázka je, zda by to bylo na přestup (což asi z hlediska financí neklapne) nebo na hostování. Druhou možnost odmítám, protože by se za rok zase hledal golman a v tom případě by měl dostat šanci Sportovec Vysočiny za rok 2011 – David Rittich, který držel celou sezonu Juniorku Dukly nad vodou a v utkání proti Chomutovu, kdy po špatných výkonech A týmu dostali šanci někteří hráči z juniprky, rozhodně nezklamal a je obrovskou nadějí Dukly. Samostatnou kapitolou jsou naši junioři a jejich zapracovávání do A týmu. Šumperk nasadil do letošní sezony sedm svých kluků z Juniorky. Jihlava? David Rittich, Vojtěch Zadražil, Josef Kolda, Filip Matějka, Ondřej Pěška, Marek Prokš, Adam Pometlo, Michael Polcar, Adam Zeman a Martin Vysloužil. To je 10 hráčů, kteří tuto sezonu hráli jak za Junirku, tak za Áčko. Neuvěřitelné a pozitivní číslo. Pokud kluci neutečou za vidinou peněz do nižších soutěží v KHL nebo NHL, nemusíme se o budoucnost Dukly vůbec obávat!

            K samotným výsledkům jen krátce. Pro mne osobně byla největším zážitkem této sezony čtvrtý zápas v Chomutově. V nablýskané aréně jsme Piráty dokonale zaskočili jak na ledě, tak v hledišti, kde cca 35 fans Dukly udělalo hráčům bez nadsázky domácí prostředí a hráči se jim za to odměnili výhrou 4-1. Na stejnou úroveň řadím výhru  v 1.semifinálovém zápase x Ústí, kde jsme zahráli skvěle a zejména Filip Novotný byl fantastický. Byl to také pravý hokejový orgasmus. Škoda jen, že se nás na první zápas nesešlo více než 22 fans a škoda jen, že to byla jediná výhra v semifinále. Při troše štěstí jsme dnes, v pondělí, mohli hrát 4.finálový zápas proti Chomutovu. K nejhorším zápasům patří určitě prohra 8-0 v pseudoderby s Brodem a domácí prohra 2-3 s Mostem. Tyto zápasy a hlavně období krize již bylo probráno několikrát a netřeba znovu zapálit již uhašený oheň – jak řekl Čagy, prostě se nedařilo a kdo za tím hledá něco jiného, tak asi nikdy nedělal sport na jakékoliv úrovni (že, pane Böhm z fanshopu).

            Sezonu bych hodnotil jako nejlepší od dob postupu do ELH, protože výsledkově byla opravdu od postupu nejlepší. Od samého začátku se nám dařilo držet se v první čtyřce a pokud si pamatuji, nikdy jsme nebyli tabulkově hůře než na čtvrtém místě. Samozřejmě, ani mne netěšila krize z přelomu roku, ale rozhodně jsem nebyl ten, co by kluky hned zatratil, pálil dresy, trhal permice, šířil řečičky o prodávání zápasů apod. Snad jen po domácím utkání s Mostem jsem byl v emocích, ale to mě po pár hodinách přešlo Vy, co tvrdíte něco o prodaných zápasech, předložte důkaz… O to sladší bylo, když za klukama stojíš, fandíš jim a pak si vychutnáváš krásný, i když trošku smutný konec sezony v semifinále. A opět si musím rýpnout – po šestém utkání v Hradci bylo na diskuzním foru Dukly mnoho fanoušků, kteří by snad byli radši, abychom ten sedmý rozhodující zápas nevyhráli. Co jste to proboha za fanoušky, když odsoudíte kluky po třech venkovních prohrách v Hradci?? Běžte s prominutím do prdele!!! Není umění fandit, když se daří. Vsadím se, že po 3. semifinálovém duel s Ústím jste se vy, bezpáteřní kritici, plácali po zádech a říkali si, jak krásný zápas to byl a jak jste hrdí na to, že fandíte Dukle. Když ji fandíte, tak ji fanděte pořád a když kritizujete, tak prosím o konstruktivní kritiku a ne kritiku typu – to je č…k, ať táhne do Pelhřimova apod. Jinak pro mne nejste fanoušci. Zaplatit si vstupné a trumfovat se v kotli nebo na foru, kdo hráče více urazí a zkritizuje… A že někteří jezdíte za Duklou stovky kilometrů? To já taky a nikdy bych za to nenadával, protože cestuji za Duklou a budu při ní vždycky stát! To jsem se ale dostal jinam. Sezona prostě byla úspěšná. Podívejme se na to statisticky:

  • před dvěma roky vyřazení s Olomoucí ve čtvrtfinále
  • loni vyřazení s Chomutovem 4-0 v semifinále
  • letos vyřazení s Ústím 4-1 v semifinále.

            Tak doufám, že za rok se už do toho finále konečně dostaneme a ne že vypadneme poměrem 4-2 v semifinále J A ještě jednou obrovská poklona klukům za semifinále. Nikdy bych nečekal, že Ústí takhle moc potrápíme.Zejména třetí domácí zápas s Ústím byl lepší než  leckteré čtvrtfinále v extralize. Jen tomu chyběla výhra Dukly. Ale i tak díky. Byl jsem hrdý na to, že Dukla, klub s malým rozpočtem, který staví na odchovancích, byl rovnocenným soupeřem milionářům a žoldákům z Ústí.

            Derby. Co to je za derby mezi Třebíčí a Havlíčkovým Brodem? Derby je to možná tak pro ty zoufalce z ÚDH nebo z UboŽÁKova. Pro mne osobně je derby zápas proti Kometě Brno, Jaká to byla letos histerie, že máme v derby nejhorší bilanci, že nejsme schopni porazit ani Třebíč, ani Brod. Takže:

  • za prvé: to nejsou derby, ale pseudoderby… Nějaký Brod, Třebíč. Pro ně je to svátek, když hrají s Duklou. Pro mne bude svátek a derby opět ty zápasy, když budeme hrát s Brnem.
  • za druhé: sice máme v pseudoderby nejhorší bilanci, ale ÚDH dostali 4-0 s Ústím, které je nechalo v posledním kole prolézt do play-off a jsou teď největší kamarádi. Redebílkov zas dostal 4-1 s Komotau a spolu s ÚDH se mohli leda tak dívat a závidět, jak Dukla hraje vyrovnanou SEMIFINÁLOVOU partii se suverénem 1.ligy.

         Vedení a fanoušci. Vedení v čele s Bedřichem Ščerbanem se snaží a rozhodně to neříkám proto, že Béďovi fandím. Stačí se podívat na zakončení posledních tří sezon:

  • 2010: Den Mistrů Repre 1985 x Dukla 1985
  • 2011: Rozlučka Oldy Bakule
  • 2012: Den legend ČR – Švédsko.

           Když si k tomu připočteme práci s mládeží, výstavbu malého zimáčku (snad se někdy dočká i jeho starší a větší brácha) či spolu s fanoušky po malých krůčcích postupné zlepšování komfortu na HZS, je za dobu vedení Bédi a spol. vidět velký posun dopředu. Vedení dělá pro Duklu i fanoušky hodně. Hráči měli letos jednu z nejlepších sezon od postupu do extraligy. Mládež taky šlape, takže? Nyní je řada na nás, fanoušcích. Od nové sezony totiž musíme zapracovat na všem. Od paliček na buben počínaje po chorály konče. Nemůžem se přece v kotli hádat, že ten fandí méně nebo více, že ten bubnuje méně a ten více.. To nejde. Musíme táhnout za jeden provaz. Například vlajky na Den Legend jsme lepili v pěti lidech - v nich jsem našel schopné pomocníky a je vidět maličký posun kupředu. Nelze dělat chorea ve třech lidech, čím více, tím lépe. Vždy je třeba každého informovat, co kdy kde a jak. To samé chorály. Nemůžem křičet chorál Háá Céé Dukla 7x za třetinu. Několik lidí se s tím snaží něco udělat. Sepsalo chorály na webu UltrasHCD, díky Čelnímu se založili mailové adresy choralydukla@seznam.cz nebo choreodukla@seznam.cz, kam můžete psát své návrhy..:) Společně musíme posunout kotel o nějaký ten level výše. A nejen fandění. Již dva roky se tu plánují samolepky s motivy Dukly. Mohou se udělat a prodávat na zápasech. Věřím, že by si je hodně lidí koupilo a výtěžek by šel na chorea a jiné aktivity fanoušků, jak je to běžné v jiných klubech. Plánujeme se sejít v cca 15 lidech (bubeníci, spíkři, lidi z choreí a nejaktivnější fanoušci v kotli), kde se musíme dohodnout, co a jak dál. Těchto 15 – 20 lidí by se mohlo pravidelně scházet (cca 1x do měsíce nebo do dvou měsíců) a radit se o nejdůležitějších věcech (chorea, fandění, choreofond, výjezdy apod.). Také je třeba zlepšit informovanost a návštěvnost webu Ultras HCD, kde by se měli nejen fans z kotle, ale i běžní fanoušci dovídat co nejvíce informací o činnosti kotelníků apod.

           Každopádně díky všem, co letos fandili, i když se nedařilo. Díky všem, co Duklu neodepsali ani po debaklu 0-8 v Brodě. Pro nás, co za Duklou stojíme, pak byly vyrovnané boje s Ústím sladkou odměnou..:) Tak nějak přežijte tu okurkovou sezonu, fanděte Plzni nebo případně tomu, kdo proti Kometě bude hrát ve finále - ať nás nevyrovná v počtu titulů a v srpnu/září se budu těšit v kotli. Bylo mi za letošek ctí!! :)

Tomassinho

 

Zpět

Diskusní téma: Shrnutí sezony 2011-2012

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání